Ice Ice Baby

26 juli 2018 - Garmo, Noorwegen

Vanmorgen ging Mike lekker bank hangen en Ger en ik gaan naar de ijstunnel. we hebben gereserveerd voor de tour van half 11 en moeten nog een stukje rijden. De ijstunnel is gemaakt in een ijsplak (geen gletsjer want deze beweegt niet gelukkig) onderaan de hoogste berg van Noorwegen de galdhopiggen 2469m. Hiervoor moeten we een duizelingwekkend hoge weg omhoog rijden in z'n 2 maar het uitzicht is dan ook prachtig. Bovenop aangekomen is het een gekke huis van auto's want hier begint ook een wandeltocht naar de hoogste top en er loopt echt een colonne van mensen in een rijtje de berg op, het lijkt wel een kudde rendieren.

SAM_2506

Wij melden ons voor de tour en gaan naar het verzamelpunt en om half 11 komt onze gids die ons over een pad van ongeveer 1 km over de permafrost uitleg geeft over het klimaat en de geologie.

SAM_2508 SAM_2518 SAM_2557 SAM_2556

Aan het eind van het pad is een deur het ijs in. Eerst is er een oranje cirkel waar we door lopen en dan komen we in het rijk van de Noorse mythology.

SAM_2520 SAM_2521 SAM_2523 SAM_2526  SAM_2528 SAM_2529

De kunstenaar samen met een stel wetenschappers hebben hier in 2,5 maand tijd een tunnel uitgehakt en prachtige kunstwerken gemaakt die het rijk van de goden voorstelt. Asgard, middle earth en nog meer van die namen die ook in lord of the rings terug keren. Alles is heel mooi afgewerkt en van licht voorzien. Er is ook een filmzaal waar we een film te zien krijgen hoe de tunnel gemaakt is. Wat een geweldige hoeveelheid werk is er verzet zeg.

SAM_2531 SAM_2539 SAM_2540 SAM_2545 SAM_2546 stargate :-)

De eerste tunnel was in 2006 gemaakt maar die was binnen een jaar weg gesmolten. De tunnel die er nu is is er sinds 2011 maar hoogst waarschijnlijk binnen een maand ook gesmolten. Het is ook in Noorwegen extreem warm geweest. De gemiddelde temperatuur is er in juli 4.2 graden en nu is het er al 8,8 en 's middags zelfs 12,3 graden. In juni hebben ze 17 graden gemeten. Dit is funest voor de natuur want de bloemen die nu normaal bloeien zijn al uitgebloeid en ook de rendieren die hier naar toe vluchten voor afkoeling en om insecten te ontlopen kunnen nergens naar toe als dit aanhoudt. We lopen een rondje door de ronde tunnel langs de bron van de wetenschap waar Odin zijn oog heeft ingeleverd voor wijsheid. Het is in de tunnel 2 graden dus als we buiten komen is het erg warm. we lopen het pad weer terug en nemen lekker een bakkie. Daarna nog even bij de gletsjer kijken waar we vanmorgen een deel van af hoorde vallen maar nu is het rustig.

SAM_2554 snow bundy is wit in de zomer omdat ze aan de rand van het ijs broeden

SAM_2559 SAM_2565  de zomer skihelling is gesloten omdat er te snel en te veel smelt.

SAM_2566

Dan rijden we de steile weg weer terug naar Lom ook in z'n 2.

SAM_2573 SAM_2575

We halen Mike op en rijden dan weer terug naar Lom want we hadden combi kaartjes met het museum erbij dus wij gaan daarnaar toe en mike loopt naar het vvv kantoor. Het museum is pas geopend en ziet er mooi uit met veel schermen en digitale dingen. Er is niet mega veel maar wel erg leuk. Ook de spullen die gevonden zijn bij de ijstunnel zijn hier te zien.

SAM_2578 SAM_2580 een bak met zand waar een 3d projectie van hoogtelijnen op wordt geprojecteerd. met een schepje kun je je eigen bergen maken.

SAM_2582 SAM_2586 kijk zo groot is mijn kont niet

SAM_2584 SAM_2587

Toen ff een ijsje gegeten en terug naar het huisje. Het is inmiddels 27 graden echt niet normaal voor Noorwegen hoor.

SAM_2588 SAM_2591 Lom

3. Jessica Weijers:
    😇👍👍
  4. Tijmentje:
    27 juli 2018
    Oh was zou ik graag daar bij zijn geweest zo mooi en moeten we echt bewaren voor de toekomst. Niet deze hitte !!!!